Die vlieger gaat niet op!
17 - 7 -2024
Het komt weleens voor dat ouders besluiten om een kind te onterven. Meestal is dit een verdrietig besluit en gaan er veel emoties mee gepaard. De reden kan zijn dat er al heel lang geen contact met het kind is of dat er onenigheid tussen ouders en het kind is ontstaan.
Behalve dat ouders dan het kind (en diens afstammelingen) onterven, zijn ouders daarnaast nogal eens geneigd om de andere kinderen daarentegen juist te bevoordelen. Met schenkingen aan de andere kinderen willen de ouders er dan voor zorgen dat hun nalatenschap zo klein mogelijk zal zijn. Zij denken dan dat daarmee gezorgd kan worden dat de legitieme portie van het onterfde kind (de helft van wat het kind zou krijgen als de ouders geen testament hadden gemaakt) zo klein mogelijk wordt.
Maar die vlieger gaat meestal niet op.
Schenkingen aan de niet-onterfde kinderen om het vermogen te verlagen, pakken voor die kinderen dan bij nader inzien niet altijd goed uit. De legitieme portie van het onterfde kind wordt namelijk berekend over het saldo van de erfenis bij overlijden, vermeerderd met alle door ouders aan de (alle) kinderen geschonken bedragen.
De schenkingen tellen dus mee voor de grootte van de legitieme portie van het onterfde kind.
Een onterfd kind heeft na overlijden vijf jaar de tijd om de legitieme in te roepen.
Bij overlijden kan het saldo van de aanwezige geldmiddelen dan weleens onvoldoende zijn om het tekort op de legitieme portie van het onterfde kind te voldoen. De eerder bevoordeelde kinderen moeten dan het tekort aan het onterfde kind betalen. Dit heet inkorting.
Het kan zo zijn dat de kinderen die de schenkingen in het verleden tijdens leven van de ouders hebben gekregen, de ontvangen bedragen al hebben uitgegeven aan zaken die onomkeerbaar zijn of minder makkelijk liquide te maken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een huis. Ook kan het kind het geschonken bedrag al volledig hebben uitgegeven. Als zij dan bij een beroep op de legitieme portie door de onterfde broer of zus het tekort aan het onterfde kind moeten betalen, komen zij als de bevoordeelde kinderen alsnog in problemen. Die bevoordeelde kinderen moeten dan dus toch een deel van hun schenking terugbetalen.
De kans is dus groot dat u met schenkingen aan niet onterfde kinderen niets bereikt ten voordele van die kinderen. Wilt u zeker zijn van uw zaak, dergelijke ongewenste situaties voorkomen en toch mogelijkheden benutten om uw wensen uitvoerbaar te laten zijn? Overleg dan eerst met uw notaris.