Gescheiden, maar toch niet alles verdeeld!
22 - 2 -2024
Onlangs werden we weer eens geconfronteerd met een vervelende situatie voor de betrokkenen die in de praktijk wel vaker over het hoofd wordt gezien. Vandaar dat het de moeite waard is om daar een column aan te wijden.
Een gescheiden echtpaar (voorheen getrouwd in algehele gemeenschap van goederen) had na de echtscheiding de echtelijke woning niet verdeeld bij notariële akte. De woning was al voor het huwelijk aangekocht door de vrouw. De hypotheek stond op haar naam en zij was daar na de echtscheiding blijven wonen. Wel had het voormalig echtpaar de financiële zaken met elkaar afgehandeld in een convenant en de roerende zaken en bankrekeningen verdeeld en elkaar zo nodig nog bedragen betaald. Echter, verzuimd was om ook civielrechtelijk een verdeling van de woning tot stand te brengen.
De vrouw kocht een nieuwe woning en moest voor een tussenperiode van drie weken een overbruggingshypotheek op haar oude woning vestigen. U raadt het al, daar was ook de handtekening van haar ex-man voor nodig! Laat die nou net voor aan aantal weken naar Spanje zijn vertrokken. Er zat niets anders op dan de man daarvandaan terug te roepen voor het zetten van zijn handtekening onder de nieuwe (tijdelijke) hypotheek van zijn ex-vrouw. Voor een hypotheek is het namelijk niet mogelijk een onderhandse volmacht te verlenen, dat moet door middel van een notariële volmacht en het maken van een afspraak bij een notaris in Spanje bleek niet mee te vallen. Ook bij verkoop van de woning door de vrouw is de handtekening van de man nodig, maar dat zou nog bij onderhandse volmacht kunnen. Kortom, de spanningen die gepaard waren gegaan met de echtscheiding liepen voor partijen onnodig hoog op door deze kwestie.
Hoe had dit voorkomen kunnen worden? Door na de echtscheiding niet alleen afspraken in een convenant te maken over woning en hypotheek, maar door de woning (die in de gemeenschap van goederen was gevallen!) ook te verdelen via de notaris en deze na de echtscheiding alleen op naam van de vrouw te zetten. Ondanks dat de vrouw de woning aanvankelijk alleen had aangekocht, moet na echtscheiding (en er sprake is van een algehele gemeenschap van goederen) via de notaris een verdelingsakte worden opgemaakt en worden ingeschreven bij het Kadaster om vervolgens alleen beschikkingsbevoegd te zijn.
Dit wordt heel vaak vergeten. Soms moet de ex jaren later nog benaderd worden en is deze al lang uit beeld geraakt. Het opstellen van een akte van verdeling na echtscheiding geldt ook voor aandelen in een besloten vennootschap die aanvankelijk door een van beide echtgenoten is opgericht. En dit geldt ook voor erfdelen van ouders die (terwijl het kind gehuwd was in gemeenschap van goederen) voor 2003 zijn overleden en geen testament hadden gemaakt en waar een woning in de nalatenschap zat. De ex van het gescheiden kind moet meewerken als de langstlevende ouder het huis wil verkopen of een nieuwe hypotheek wil vestigen.
Indien het huwelijk na 2018 zou zijn gesloten, dan zou de woning die de vrouw al op naam had toen zij trouwde, niet vanzelf in de gemeenschap van goederen zijn gevallen. Bij nieuwe huwelijken zal zich dit probleem dan ook minder vaak voordoen.
Bij huwelijken van voor 2018 doen zich dergelijke bevoegdheidsproblemen na echtscheiding helaas heel vaak voor zonder dat de exen zich hiervan bewust zijn. Zij denken alles goed geregeld te hebben.
Besteed echter, behalve aan het echtscheidingsconvenant ook aandacht aan het notariële vervolg van de echtscheiding ter voorkoming van spanningen achteraf!