Notaris, wilt u even tekenen?
22 - 11 -2023
Onlangs werd ik benaderd door een partij die mij vroeg of ik mijn handtekening wilde zetten onder testamenten en levenstestamenten die zij voor cliënten reeds helemaal opgesteld hadden. Volgens de partij heel eenvoudig voor mij, want het zou mij heel weinig tijd hoeven kosten. De partij werkte met een aantal vaste notarissen in den lande, maar de betreffende cliënten hadden erop aangedrongen de akten bij mij te mogen ondertekenen. Ik werk normaliter niet samen met dit soort partijen.
Het was zo’n commerciële partij die u een folder stuurt met hokjes die u aan kunt vinken en (onder meer) vraagt of uw testamenten nog wel in orde zijn. Wellicht is die folder ook weleens bij u in de bus gevallen. Ik heb al vaak samen met cliënten het afvinklijstje ingevuld, omdat zij na ontvangst gelukkig gewoon naar een echte notaris gingen.
Vervolgens wordt u als geadresseerde uitgenodigd om de eigen situatie toe te lichten in een (gratis) persoonlijk gesprek. Over het algemeen zijn gesprekken over testamenten in ons (uitgebreide) vakgebied bij uitstek gesprekken waarbij je tot de kern van de meest persoonlijke wensen van de mens doordringt. Een gesprek derhalve, dat je niet met zomaar iemand gaat voeren. En een gesprek waarvan het bij uitstek belangrijk is dat het vertrouwelijk kan worden gevoerd.
U wordt via dergelijke folders uitgenodigd om uw hele hebben en houden te vertellen aan iemand die mogelijk niet eens jurist is, laat staan een wettelijke geheimhoudingsplicht heeft! Wie laat u dan eigenlijk binnen? Op een later moment wordt er pas een door dat bedrijf ingeschakelde notaris bij betrokken. Vervolgens wordt u door de verspreider tijdens ‘’het gehele traject begeleid’’. Een notaris kan u echter uitstekend zelf begeleiden. Waarom zou u bovendien voor begeleiding dubbele kosten maken?
Het is inderdaad een vak apart om in eenvoudige bewoordingen af en toe complexe onderwerpen uit te leggen en toegankelijk te maken. Wettelijke termen zijn nu eenmaal niet altijd eenvoudig, maar in ons vak wel een vast gegeven.
Maar ik durf te zeggen dat wij er goed in zijn om in begrijpelijke taal aan u uit te leggen wat een wettelijke regeling voor u betekent. Ik krijg tenminste vaak complimenten van cliënten die dan bedanken voor de duidelijke uitleg en me zeggen dat ze nu eindelijk goed begrijpen wat er - in bijvoorbeeld het testament - geregeld wordt.
Wist u dat je als notaris een eed aflegt waarbij je onder meer belooft geheimhouding te betrachten? Wist u dat een notaris een universitaire juridische vooropleiding heeft van ten minste vier jaar en daarna ten minste zes jaar praktijkervaring moet hebben opgedaan. Bovendien ook nog een drie-jarige postdoctorale beroepsopleiding. Wist u dat je als notaris je kennis middels permanente educatie jaarlijks verplicht up to date moet houden door het volgen van vakinhoudelijke cursussen? Wist u dat tegenwoordig een psychologische test ook verplicht is om notaris te kunnen worden om aan te tonen dat je geschikt bent voor ons vak? Dat is allemaal niet voor niks!
U begrijpt het al: de beller heb ik teleur moeten stellen. De door hem gebezigde methode is niet onze manier van werken. Ik wil graag verantwoordelijk zijn voor mijn eigen werk, maar niet voor wat iemand zomaar onder mijn neus schuift. Helaas voor de betreffende cliënten, want ik was hen heel graag rechtstreeks gewoon van dienst geweest. Maar ik ben niet slechts een stempelaar.